Samstag, 31. August 2019

Vazhdojnë dorëheqjet në Lidhjën e Krijuesve Shqiptarë të Mërgatës

Sevëme Fetiqi
Pas dorëheqjës së anëtarit të kryesisë dhe njërit prejt themeluesve të Lidhjës së Krijuesve Shqiptarë në Mërgatë, z. Dan Kosumi; dorëheqjen e saj e bëri publike edhe anëtarja e kryesisë dhe njëherit bashkëthemeluse e ketij institucioni, znj. Sevëme Fetiqi. 

Më heret, për ketë institucion, pakënaqësinë e tyre e kanë shfaqur edhe një numër i konsiderueshem krijuesish letrare të mërgatës, anëtarë dhe joanëtarë te LKSHM-së.
Më poshtë po sjellim tekstin orgjinal të dorëheqjës.


LIDHJES SË KRIJUESVE SHQIPTARË NË MËRGATË

D O R Ë H E Q J E

Unë, Sevëme Fetiqi, zëdhënëse dhe anëtare e Kryesisë së LKSHM jap dorëheqje nga posti im në këtë Lidhje ku ushtrova detyrën time më tepër se pesë vite.
Kliko mbi foto për ta parë në format të madh !

Arsyetimi:
- me themelimin e kësaj lidhjeje në vitin 2013 në Koblenc, mendova se ne krijuesit, po bëjmë një hap të madh në kultivimin e fjalës së bukur shqipe në mërgatë duke i bashkuar të gjithë krijuesit nga çdo anë e botës ku gjenden krijuesit shqiptarë. Çdo gjë do të funksiononte si në fillim, po mos të lindnin problemet të tilla për të cilat jo që u kujdesëm t'i eliminojmë së bashku si na ka hije në një shtet demokratik ku jetojmë të gjithë gati më shumë se dy dekada, por ato u grumbulluan çdoherë e më tepër për shkak të heshtjes së kryetarit, kryesisë së ngushtë, shumicës së nënkryetarëve dhe anëtarëve të tjerë duke mos u bazuar fare në statusin dhe rregulloren e LKSHM- së, në jotransparencë dhe mosmbajtjen e rregulltë të ndonjē mbledhjeje apo Kuvendit të rregulltë dhe të planifikuar, nga të cilët njëri dështoi në vitin 2017 në Koblenc, për shkak të neglizhencës së kryetarit Hasan Qyqalla.

Ai iku nga vendi i ngjarjes, duke u arsyetuar kinse për shkaqe familjare vetëm e vetëm, që ta vazhdojë mandatin e tij edhe dy vjet, në të vërtetë ai në mënyrë dhelprake, vazhdoi edhe vitin e pestë e aktualisht tërë 6 vite, pa u mbajt Kuvendi e as pa u votuar për vazhdimin e mandatit të tij.

Shumicën apo më mirë me thënë, gadi të gjitha manifestimet i organizoi në bashkëpunim vetëm me sekretarin e tij, duke mos e formuar këshillin organizativ dhe pa u konsultuar me anëtarët tjerë të Kryesisë apo bashkpunoi me neve vetëm sipërfaqësisht sa për sy e faqe.
Poashtu për mirënjohjet dhe formimin e jurive gjithmonë vendosi vet dhe pati ndikim dhe "gisht" në zgjedhjen e poezive për çmime, thuase kjo lidhje është pronë e tij private, madje mirënjohje ndau me vetdije edhe atyre personave të kompromituar, prej të cilëve kishte interese personale dhe financiare. Bile, në këtë çeshtje flet dyftyrësia e tij, flasin dëshmitë me shkrim - deklarata e tij negative gjatë bisedës me mua, për konsullen në Frankfurt dhe pas dy jave ia ndau mirënjohjen në emër të LKSHM-së ( lexo më poshtë).

Caktoi disa nënkryetar në kryesi, të cilët fare nuk jane kryetarë të lidhjeve të krijuesve në shtetet e veta dhe kurrë nuk kërkoi ndonjë organizim të aktiviteteve në shtete të tyre. Nënkryetarët, përveç Besnik Camajt (kryetari i atëhershëm në LSHAKSH në Zvicër) i cili së bashku me konsullatën në Zyrih, na organizuan një pritje madhështore.; asnjëri nuk pati ndonjë aktivitet për t' u përmendur. 

Në Hamburg në vitin 2016, nga njëri nga nënkryetarët Hysen Ibrahimi, në mes të sallës ku mbahej manifestimi, isha e abuzuar verbalisht në aspektin amoral, për të cilën gjë menjëherë pas manifestimit e informova kryetarin, por ai mbet i heshtur, dhe nuk ndërmori asgjë.

Kohëve të fundit u infiltruan në këtë Lidhje, madje u ulën edhe në panelet tona, disa pseudo- krijues, persona me të kaluar të njollosur politikisht dhe moralisht, pjesëtarë të UDB- së së viteve 90'ta, për të cilët kryetari, sekretari dhe sekretari administrativ si dhe disa nënkryetar u informuan intern me fakte dhe dëshmi nga anëtari i kryesisë Dan Kosumi, i cili posedonte fakte me foto dhe shkrime nga gazeta KOSOVA E LIRË dhe ZEMRA SHQIPTARE, por ata heshtën, dhe jo që heshtën, por nuk e panë të arsyeshme ta thirrin Kuvendin në mbledhje të jashtzakonshme, ta shqyrtojnë këtë problem, ta largojnë personin e njollosur ose të tërhiqet kryesia vet duke dhënë dorëheqje për këtë. ( dëshmitë ekzistojnë - shihe poshtë). Ata e dijnë pse! E dijmë edhe ne. Dhe, del kryetari Qyqalla me reagim se dorëheqja duhet të jepet në Kuvend brenda lidhjes, apo duhet të bëhet në konform me statusin e LKSHM- së e jo në FB, siç bëri Dan Kosumi i dëshpëruar nga heshtja dhe neglizhenca e kryesisë, kur dihet se këto dyja: Kuvendi dhe Statusi, ekzistojnë një kohë të gjatë vetëm figurativisht.

Duke u nisur nga fakti se kryetari Qyqalla shpesh orëve të vona është i dehur dhe në atë kohë hyn në Facebook dhe në atë gjendje i ofendon, i fyen në opinion krijuesit e lidhjes së tij pa kurrfarë faji, kjo lidhje i ka humbur edhe disa anëtarë, dhe po i humb ende, të cilët me përkushtim të madh janë angazhuar në shtetin e tyre, për afirmimin e kësaj lidhjeje, siç është miku Imri Trena nga Norvegjia, gazetar në Radio Zëri i Arbërit, mësues, krijues, mërgimtar i ndershëm, i cili u sulmua me fjalë fyese nga kryetari pa kurrfarë faji , vetëmse ky ishte i dehur. Kështuqë edhe në fund e largoi edhe nga kryesia pa pardon. Dëshmitë ekzistojnë. (Lexo më poshtë).

Për shkak të neglizhencës së Kuvendit, në Koblenc në vitin 2017, komplet anëtarët e kryesisë të LSHAKSH " Papa Klementi i XI" në Suedi, ishin tërhequr dmth edhe ata kanë dhënë dorëheqje . Por, për këtë kryesia nuk u informua zyrtarisht. 
As në dy Kuvendet paraprake, nuk u shpalosën raportet dyvjeçare të aktiviteteve të gjithëmbarshme e as hyrje- daljeve financiare. Në email adresat e anëtarëve u dërguan vetëm disa shuma simbolike që ministritë paguanin dhe paguajnë për organizimin e manifestimeve.

Kryetari merr guximin dhe shkon edhe më larg me sjelljet e tij prej despoti dhe më largon nga lista e kryesisë pa dhënë sqarim as arsyetim, pse e bënë këtë pa e informuar askend, kurse njëkohësisht e stërmbushë listën me anëtarë të rinj të cilët kurrë nuk i kanë frekuentuar manifestimet tona e as s'kanë kontribuar me aktivitetin e tyre, si dhe me 11 nënkryetarë koti, që emrat e disave vetëm figurojnë aty. Kjo dukuri më përngjanë në ministritë tona, që janë stêrmbushur me zëvendësministra dhe këshilltarë të tepruar. Dhe, kam të drejtë kur them se kryetari vet e ka politizuar këtë lidhje të krijuesve të artit deri në ekstrem, që nuk përket me kodeksin artistik të së bukurës.

Dua të theksoj edhe këtë se çdo krijues, që së paku njëherë ka kontribuar dhe ka qenë pjesëmarrës ose anëtar i jurisë në manifestimet e LKSHM-sê, ai njihet si anëtar i saj, për këtë nuk mund t'iu ndalohet të japin mendimin, propozimin apo këshillat e veta në lidhje me aktivitetet e kësaj lidhjeje, sepse kjo lidhje është Lidhja e Krijuesve në Mërgatë dhe është e të gjithë krijuesve të denjë, pa dallim. 

Në fund dua ta theksoj edhe këtë se kryetari Qyqalla më ka bllokuar në faqen e LKSHM-KRYESIA e cila faqe është e dedikuar vetëm për kryesinë dhe është faqe e mbyllur për të tjerët, si dhe në faqen ku postohen poezitë e postime të ndryshme, me ç'rast ai bllokon punën dhe aktivitetin e zëdhënëses, pa u konsultuar me kryesinë, pa e marrë mendimin e tyre dhe pa i shfaqur arsyet pse.

Një kilometër arsye do të kisha shkruar për gafat dhe dobësitë e kryetarit të LKSHM- së Hasan Qyqallës, të cilat edhe ai vet i din, por po e lë me kaq , që këto besoj mjaftojnë të prekin në ndergjegjen e tij, nese një gramë ndërgjegje i ka mbetur, por edhe në ndërgjegjen e atyre që heshtin para këtyre dobësive, lëshimeve të qëllimta dhe gafave të pafalshme, duke lejuar që para opinionit të zbehet imazhi i LKSHM- së si institucion kulturor.
Kam duruar dhe kam qëndruar aty vetëm per hir të këtij institucioni, por njerëzit që e flasin të vêrtetën haptas dhe nuk i durojnë padrejtësitë, nuk ishin të dëshiruar në këto lloj institucionesh. Vetëm po dufka me heshtë dhe me i pranua jokorrektësitë që me kohë e dëmtojnë etikën njerëzore të një krijuesi.

Arsye të shumta kam për dorëheqje dhe jam shumë krenare që për 6 vite në LKSHM punova dhe u angazhova me dinjitet, pa u shtyrë me bërryla, pa tendenca për poste më të larta, e gatshme t'i kryej punët dhe detyrat që më përkisnin, pa kurrfarë kompenzimi dhe interesi personal, me respekt ndaj kolegeve e kolegëve, me përkushtim maksimal dhe obligim ndaj atdheut, që gjuha shqipe, fjala e shkruar dhe identiteti jonë mos të asimilohen në mërgim. Pasi, që edhe pas këtyre dorëheqjeve të njëpasnjëshme, kryetari nuk e sheh të arsyeshme të mbajë Kuvendin e jashtzakonshëm dhe të jap dorëheqje, i mbetet që në nëntor të këtij viti kokulur t'ia dorëzon mandatin një shteti tjetêr me rradhë.

Me shpresë se shteti që do ta marrë udhëqësinë do të udhëheqë si i ka hije një LIDHJEJE TË KRIJUESVE TË MËRGATËS, unë iu dëshiroj suksese dhe punë të mbarë, edhepse skeptike për ndonjë sukses të madh, sepse nëse një themeli të shtëpisë i hiqen disa gur themeltar, ai s'do të jetë më stabil ta mbajë shtëpinë.

P. S
Për më shumë flasin këto dëshmi poshtë, të cilat janë vetëm një pjesë nga ato dëshmitë e arkivuara në kompjuterin tim.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen