Donnerstag, 11. Oktober 2012

POEZI NGA ABDYL KADOLLIAbdyl KADOLLI
 
POZIA
 
 Kush tha se vdiq poezia
Ah nuk vdes dashuria,
Mijëra lumenj burojnë
Mijëra valë dashurojnë.
 
 Kush tha se vdiq dashuria
Oh nuk vdes bukuria,
Mijëra yje vezullojnë
Mijëra zogj ligjërojnë.
 
 Kush tha se vdiq bukuria
Eh nuk vritet liria,
Mijëra lule çelin purpur
Mijëra buzëqeshje flamur .
 
 
 
DITË E BUKUR
 
 Ditë e bukur çeli
Qiellin ka hapur
Luleverën purpur.
 
 Vera u poq në qershi
Degët ka hapur
Nga mall i pritjes.
 
 Ti vjen me erën e jugut
Sytë e blertë të detit
Gastare e gushës.
 
 Zogjtë trokasin në dritare
Flatrat shkruajnë
Dashurinë e fshehur.
 
 Ditë e bukur çeli
Ti e bën më të dashur
Verën e prushit.
 
 
 
 
QERSHI E PRIZRENIT
 
 Vijmë për çdo mot te ti
Kur skuqen qershitë,
Ti na pret te dera
Paska çelur vera!
 
 Ti na pyet nga vijmë,
Me Drinin ilirik erdhëm
Shkumbinin e Vjosën
Vardarin Valbonën.
 
 Vijmë e këndojmë për ty
Himnin e lirisë,
Dhe habitemi shumë
Si i zure burrat e dheut!
 
 Ti na pyet a u vu çatia
Si u shkrua historia?
Ah mbetën tutje-tehu
Cepat e shamisë!
 
 Vijmë për çdo verë te ti
Kur lëkuqen qershitë,
Ti ndrit aurolë amshimi
Në tempullin e dashurisë.
 
 
 
 
QËLLOI ATDHEU KURRIZ
 
 Qëlloi Atdheu udhëkryq
Gjithë udhët e pritnin
Shtëpi si të bënte?
 
 E prenë nga të katër anët
Kufijtë e përgjakur
Mbeti një grusht eshtra.
 
 I thanë bëhu urë
Ke shumë lumenj
Sa shumë gurë!
 
 Mbeti atdheu kodër
Gjithë erërat e rrihnin
Si një gogël.
 
 I thanë bëhu han
Të të hamë, të pimë
Të flemë, të rrimë.
 
 Kurriz qëlloi Atdheu
E s’mund ta shalonin
Kurriz kish Atdheu.
 
 
 
 
URA E GJAKUT
 
 Është një urë në Kosovë
Ura e Gjakut i thonë
 
 Urë e gurit, fjalë e burrit 
Gurgjak rrënjë flamurit
 
 Ura rrjedh lumenj gjaku
Vërshon çurg në baladë
 
 Ura rend harqe-harqe
Ka marrë udhën për Janinë
 
 Është një urë në Kosovë
Ura e Gjakut i thonë.
 
 
 
 
FLUTURIM SHQIPONJE
 
Ju lëvizet si drita
Si era, si yjet
Fluturuat si shqipet.
 
 Kishit shumë dashuri
Më e madhja ish Arbëria
Më e bukura Liria.
 
 Fluturuat e ratë
Mbi shkëmbin e shqipes,
Te rrënjë e arbrit
 
Sikur të mos binit ju
Lulet nuk do të kishin ngjyrë
As liria frymë
 
Fluturuat si shqipet
Te shenjat e shenjta
Të gjyshërve plisbardhë
 
Dhe dhatë lajmin e parë
Djem kish Shqipëria
Syshqiponjë Arbëria.
 
 
 
 
ZJARRET E DRENISË
 
Ç’janë këto zjarre dritë
Takim me yjet
Natën kallin flakë
Pushtimin hi.
 
Zjarr i Ahmet Delisë
Fushës së Arbërisë
Kushtrim i Azemit
O prite-vrite heu!
 
Zjarr i Tahir Mehës
Çan rrethimin zi
Flakë e Adem Jasharit
Drita U Ç K !
 
Ç’ janë këto zjarre flakë
Takim me yjet,
Zjarret e Lirisë
Fushës së Arbërisë.
 
 
 
 
TAHIR SINANI
 
Një hap në Tropojë
Një në Kosovë
Tahir Gria
Ku i bie Arbëria?
 
Një hap në Pashtrik
Dy në Preshevë
Mic Sokol
Shigjetën hedh.
 
Një hap në Tiranë
Tre në Tetovë
Kufijtë e përgjakur
Mat me kokë.
 
Ku bie hapi, bie nami
Tahir Mal Sinani
Kushtron Shqipëria
Ka burra Arbëria!
 
 
 
 
KAPEDANI I GALLAPIT
 
Ditën e Madhe del nga balada
Hyn në legjendën e kombit
Sy shqiponjë, krahë petriti
Kapedan Zahir Pajaziti.
 
Vrap e vrap
Jep kushtrimin
Edmondi, Hakifi...
Çanë rrethimin...
 
Madhështor përballë Grandit
Me kallash në dorë
Koburën në brez
Lart emblemën UÇK.
 
Në Grand ngërdheshen horrat
Pinë uiski, luajnë me vota.
 
 
 
 
 
EMRIN E KANË ALBAN
 
I kthejnë një nga një
Në thasë najlonë
Veç shifra janë.
 
Një herë janë vrarë
Pastaj janë grirë
Djegur nga urrejtja.
 
Testi ADN zbulon
Grupin e gjakut
Dhe gjenin Alban.
 
Në gjak janë larë
Në shira lotësh
Mallkojnë, trishtojnë.
 
I kthejnë një nga një
Në thasë najlonë
Emrin e kanë Alban.
 
Kanë hequr shumë
Prehje kërkojnë
Një gur te koka.
 
 
 
 
NANA FATË
 
Ajo kishte fatin e emrit
Duke përjetuar shekullin
Me tri luftëra.
 
Kishte klithur në Luftën e Parë
Kishte parë Luftën e Dytë
Dhe kishte mbijetuar Luftën e Kosovës.
 
Ishte si të gjitha nënat,
Me të gjitha dhembjet e shekullit,
Më e dashura në botë.
 
Iku duke kënduar një ditë
Tha vetëm vend po ndërroj,
Nuse erdhi, nuse shkoi.
 
 
 
Abdyl KADOLLI lindi më 10 nëntor 1946 në Bukosh të Therandës, Kosovë.

Ka mbaruar studimet pasuniversitare të letërsisë më 1974 në Prishtinë.
Nga viti 1993-1998 ishte sekretar i Forumit të Intelektualëve Shqiptarë të Kosovës .
Deri tash ka botuar vëllimin poetik “Këmisha e zjarrit, ”Rilindja”, Prishtinë, 1998 dhe veprën publicistike “Ora kombëtare”, Ars, Prishtinë, 2001. Ka në dorëshkrim edhe disa vepra të reja letrare.
Është anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës dhe redaktor përgjegjës i revistës letrare “Metafora” të LSHK-së.
 
Huazuar nga ZEMRA SHQIPTARE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen