Sonntag, 12. April 2015

Sylejman Aliu - Poezi


BËNIN BE SE QEN ISHTE

Bënin be e rr’fe
 e dinin
 qen ishte
 të lehurën moçalisht
 këlbaz kishte

nën qiellin e përllomtë të heshtjes
 memecëria binte si tunxh
 në vese zvarranikësh
 e shpirti i pabëzanisë gjëmonte
 e pëshpëriste
 se kishte diçka
 që s'e kishte qeni
 i pabesë e në gjirise rronte

lehte njerëzit e shtëpisë
 të huajtë lëpinte.

Prishtinë, 1994

 

Urithët

Fshehin në sy bote
 Barkqitjen e pangopësisë
 Të mos tregojnë çfarë hanë

Hanë e hanë urithët
 nën lëkurën tonë 

Gjëmimi i dhembjes

 

Kosovës

Ajo ka fuqinë e tokës
 unë varshmërinë
 në varganin urtak të dashurisë

dhe flet e skuqur Kosova...
 për ne

jemi dhe ishim ne
 gjetheverdhë
 në copa kohësh
 as të vdekur
 më pak në jetë
 të mbyllur në thesin e shqyer të historisë
 pa mend dhe me gojë

në prehërin e Saj shpjegimi
 deri në imtësi

Po të mos heshtja,
 do të flisja gënjeshtra
 brenda një kënge mashtruese

ajo edhe e dergjur nga ne
 më jep dashurinë
 me frymëzim hyjnor

o, Zot, sa e fuqishme
 brejtjen e duron nga ne

bëhem rob i kësaj lumturie të dhembshme
 të mbjellë në djerrina këngësh

ia them të gjitha me heshtje
 ia pranoj saktësinë e saj pemtare
 dhe ik brenda një harrese të kujtueshme

dashuri nuk është ajo në një kohë copa-copa
 brenda gjeografisë së përvuajtur banimi
 në arën tonë kullosë mashtrimi

Në parajsën e dhembjeve të urta
 bollat helmuese i hanë pranverën

Ferrin ngrehim në prehërin e saj!

 

Evropa

Të njihnim si nuse të vjetër
 Shkrepëtimat t’i mblidhnim me dorë
 Në verën tonë seç bënte dimër
 Dimër i fortë

Prapë të njihnim si damë të vjetër
 Jo një vit, një thes shekujsh,
 E urtë, e mlleftë, e ftohtë

Kishe ato që kërkonin të tjerët
 Një ëndërr të çliruar nga tmerret

Mburrja yte vilte e vjelë
 Qiell e diell
 Në prehrin tim mushkonja pjellë

2.

Kishim lënë gjeografinë
 E trollit të përgjakur
 Brenda harrimit tënd ndëshkues
 Kur gurë spirrash ngulnin në ne
 Herë kryqe bizantësh
 Herë maskaradë e fe
 Herë shpatë e gjak
 Litarë gjymtyrësh
 Edhe në amësi
 Vrisnin Iliri
 Gjymtonin Shqipëri
 Hije Karpatesh t’mashtronin n’histori
 Otomania hapëronte si gjarpër i zi
 Të të prekte dhe ty

Por ne ishim aty

Të mbronim si nuse të vjetër
 Shkrepëtimat t’i mblidhnim me dorë
 Prapë në verën tonë dimër
 Dimër i fortë

 

Grushti

Në grusht
 Shtrëngojmë grushtin
 Shkundim erën
 Edhe verën
 E gëzimit

Nisemi ndaras
 Të mos arrijmë askund

Në gjuhë
 Rrisim grushtin
 Në arë kallinjsh egjre
 Thithim vrerin
 Edhe terrin

Zotit i vjedhim fuqinë
 Në shtrat dergje

Truri grusht
 Kurmëzon të tjerët
 Shtetarët
 Të sharët
 Gatuajnë për vete

Në parajsën e derrkosjes
 Bëhemi heronj shtrigash

Gjynah që flutura
 Kërkon lulen
 Që mungon

 

Koha jonë e harrueshme

Ishim vetëm
 të parë e të lashtë

jemi plot:
 ne
 vetmia
 dhe të huajt

Në kohën tonë të harrueshme
 sall vdekje
 sall heronj

me vdekjet rrojmë

kombi digjet
 mes qiellit dhe vetes

rrimë ulur e të pagojë
 të mos na kafshojë qeni i shtëpisë

me thonj nxjerrim eshtrat e karbonizuar
 dhe me ta ndërtojmë kohën tonë

sall të ketë të tillë
 t´i përmendim për vete

kombi duhet të rrojë i vdekur
 dhe ne të dukemi të gjallë
 ne që duam të udhëheqim

(Tetovë, shtator 1999)

 

Mantenuti

Mendonim të ishte diell
 Mbi maja reshë
 Të kërrusura mbi ne

Ishte krejtësisht tebdil

Mendonim të ishte njeri
 Dhe mbante lëkurën tonë
 Të regjur në stuhi

Tha një fjalë të mirë
 Ne ia shtuam një mijë
 Me zemrën tonë

I mori dhe iku lart
 Mbi dashurinë
 Të gatuante mërinë

Parajsën e ndoti ferri i tij
 Shau e shanë heshtjen tonë
 Të urtisë

U bë pëllumb i huaj
 Tunxh i fjalës sonë
 Si një zot ndëshkues

Nuk ishte më tebdil

Kur mbanë mjekër
 Nuk duket burrë
 Kur vishet grua
 Duket mantenutë

Fermë e quan Kosovën
 Qen e quan njeriun e saj
 Prostitutë pjellën tonë
 Me lehjen e vetë

Tiranë, 2009

 

Njeriu ynë refugjat

Njeriu jetuaka
 me turpin, me fajet
 me madhështinë e rrënuar
 me folklorin e vdekur të mburrjes

njeriu vdiska
 edhe në mikpritjen e madhe
 Shqiptare
 edhe në përbuzjen
 maqedonase
 edhe i rehatuar
 edhe i pagjumë si hije

vdekja priste në Bllacë
 në Jazhincë, në Morin, në botë
 njeriu ynë përhumbet në kartonin e gjelbër
 refugjat
 dhe vdekja jep shpjegimin e vet…

(Kronika e dhembjes është e trishtueshme. Fillimin e saj nuk e njoha sa duhej në Kosovë. E njoha atë në dëbim-shkarkimin tim në Jazhincë. Para nesh u shfaq e madhja, qiellorja, engjëllusha – mikpritja shqiptare. E, çfarë i duhej një mikpritje e tillë njeriut që pikërisht në ato çaste dukej i vdekur? Krejtësisht i vdekur! Prapa, menjëherë aty ku përfundonin uniformat e lugetërve, rishtazi më mbillej dhembja, pas së cilës aq shumë kisha ngarendur. E leja prapa Kosovën, e braktisja dashurinë. Tash do të regjistrohesha në listën e të ndjekurve: refugjat! Vetëm loti mund të shpjegonte jetën time tashmë të vdekur. Pas nesh vinte edhe malli, edhe turpi. Pas nesh vinte edhe faji, i cili tash ka zënë vendin e gjumit.
 Falënderimi për mikpritjen e pameritueshme është i çoroditur, i patakt, i nëpërdhëmbshëm dhe, sikur ngutemi në këto çaste të mos dukemi se frymojmë vetëm nga mëshira. Përpiqemi të fshehim mëkatet, fajet dhe prapë loti, tashmë krejtësisht i ftohtë, mbushë gropëzat e syve tanë, të cilët pa ndarë, pashkëputshëm na shikojnë malet e larta të Sharrit që të rilidhin gjeografinë tonë edhe të ikjes, edhe të vdekjes. Mjafton kjo?)


Jazhincë, 2 prill 1999

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen