Mittwoch, 8. Juli 2015

Shqiptarët midis amerikanëve dhe Evropës

Nga prof. dr. Vebi Xhemaili 
 
DIPLOMACIA AMERIKANE SHQIPTARËT DHE EVROPA GJATË LUFTËS SË PARË BOTËRORE (1914-1918) 

Rrethanat politike Ballkan  ndryshojnë me hyrjen e Shteteve Bashkuara Amerikës luftë. Kryetari  Amerikës ishte luftëtarë i denjë për vetëvendosje për gjithë popujt pa marrë parasysh mëdhenj apo vegjël. Ai 6 prill 1917 i shpalli luftë Gjermanisë, por jo edhe Austro-Hungarisë. Por vonë shtetet e Amerikës fituanbindje”  për situatën e vështirë ndodhen aleatët. Disa muaj vonë Shtetet e Amerikës i shpallën luftë edhe Austro-Hungarisë 4 dhjetor 1917. Por menjëherë pas shpalljes luftë Astro-Hungarisë, ata deklaruan se janë për rruajtjen e integritetit dhe tërësisë territoriale Monarkisë Austro-Hungareze.1 Me iniciativën e shteteve Amerikës, shtetet e Antantës i filluan bisedat e fshehta ashtuquajturazgjedhje politikeme Austro-Hungarinë, për shkëputjen e saj nga Gjermania. Bisedat e fshehta filluan 18 dhjetor 1917 Zvicër, mes gjeneralit Jana Samatsa, anëtar i kabinetit anglez luftës dhe ish ambasadorit austro-hungarez Londër, grofit Menzdorf. 
 Me nënshkrimin e kësaj  marrëveshje separat, Antanta i ofronte Ahusrtro-Hungarisë, jo vetëm rruajtjen e tërësisë territoriale, por i propozonte vende reja kuadër dinastisë Hambzburgase: Poloninë, Rumaninë, Malin e Zi dhe Serbinë.2  
Pranimi i kësaj marrëveshje për shqiptarët ishte një perspektivë ka bashkimi i shqiptarëve një shtet etnik. Pasi me këtë marrëveshje vetëm shtete sllave do hynin nën unionin austro-hungarez dhe Shqipëria do shpëtonte definitivisht nga zgjedha sllave.VXh). Kundër kësaj marrëveshje ishte Franca, e cila 27 dhjetor nëpërmes ministrit punëve Jashtme Stefan Pizhonit deklaroi se “Franca do luftojë deri fitore plotë kundër Gjermanisë dhe Austro-Hungarisë”, çlirimin e vendeve dhe kthimin e territoreve marruara me forcë. Poashtu kërkoi edhe kthimin e lirive politike për popullin e Belgjikës, Polonisë, Jermenisë dhe Serbisë.3  
Një ditë vonë 28 dhjetor Partia Laburiste pushtet Kongresin e vetë solli rezolutë përqëllimetluftarake angleze, cilët u definuan si “Memorandum i Kongresit. Ndërsa fjalimi i njohur i Kryetarit Qeverisë Lojd Xhorxh, i mbajtur 5 janar 1918, tubimin e sindikatave tha: shteti i jonë nuk lufton për shkatërrimin e “Austro-Hungarisë, as për pushtimin e Stambollit, kundër Turqisë”, por për restaurimin territorial-politik dhe ekonomik pavarësisë Belgjikës, Malit Zi, dhe pjesëve okupuara Francës, Italisë, dhe Rumanisë, Shqipëria këtë rast nuk u përmend fare. fund kryetari anglez edhe njëherë e potencoi se “nuk mundë ketë paq vendet mban pushtuara Austro-Hungaria, deri sa tu jepet e drejta përautonomi moti e dëshirojnë”. Ai theksoi edhe një herë fund, aspiratat italiane dhe rumune për bashkim një gjaku dhe gjuhe.4 Pra këtu shihet qartë se çështja shqiptare si diplomacinë e Francës, poashtu edhe Anglisë nuk ishte e paraparë rend dite. V.Xh). 
 Shtetet e Antantës edhe pse i kishin premtuar Shqipërisë rruajtjen e autonomisë, nëqoftëse e ruan neutralitetin, se do ta kenë parasysh. Por bazë këtyre deklaratave shihet qartë politika jo e drejtë e fuqive Antantës, për zgjedhjen e çështjes shqiptare. këtë vit del  shesh përmbajtja e traktatit fshehtë,  e nënshkruar 26 prill 1915, mes Italisë dhe Anglisë, për aneksimin e Shqipërisë.5 
Në këto rrethana politike që ishin tejet të pavolitshme për ardhmërinë e Shqipërisë dhe popullin shqiptar që diktonin shtetet e Evropës, që luftonin në mes veti për ndarje të reja interesash në Evropë dhe Botë. 
Tensionin edhe ashtu shumë lartë kundër sundimit tejet barbarë bullgarëve mbi viset shqiptare e shtoi edhe shumë deklarata e Rizovit Berlin, për ndarjen e Shqipërisë, rritjen e kufirit ka Elbasani, ti sigurohet  Bullgarisë një port detin Adriatk.6  
Kjo deklaratë e Rizovit, e shtoi edhe shumë urrejtjen  kundër sunduesve bullgarë dhe nxori pa politikën shovene bullgare e cila pa ndërprerë nga dita e parë e luftës trumbetonte se diplomacia bullgare është për një Shqipëri pavarur, por kur jepet rastidhe dëshirojmëmiqësime popullin  shqiptar.7 

 
Shqiptarët të pa mbrojtjr gjatë luftës së Parë Botërore 

Komanda bullgare që në fillim bënte ndarje të nacionaliteteve ata që deklaroheshin për turq i rekrutonte nga mosha 18-22 vjeç, ndërsa popullsinë tjetër është fjala për shqiptarët-V.Xh.), e mobilizonte në ushtri nga mosha 18-45 vjeç dhe i dërgonte në Turqi, prej aty caktoheshin për në Korparmatën e XV-të në luftë kundër Rusisë.8 Në bazë të listave që dispononin organet ushtarake bullgare nga viset e sunduara prej tyre duhej të mobilizoheshin 45.000 vetë. Por ata arritën të mobilizojnë vetëm 16.000 ushtarë.9 Sipas raportit të Vasilije Trbiqit, i cili vetë i vizitoi qytetet shqiptare në shtator 1916, nga Kërçova, qëndroi në Tetovë dhe Gostivar thotë: Më së shumti organet bullgare rekrutuan ushtarë shqiptarë me dhunë në Tetovë  e Gostivar, në disa fshatra të Pollogut pati rezistencë, organet bullgare përdorën forcën duke vrarë dhe zhdukur shumë qytetarë të pafajshëm.10 Poashtu rezistencë të armatosur pati  edhe në rrethin e Prizrenit dhe të Prishtinës, kundër rekrutimit me dhunë. Bullgarët në rrethin e Prishtinës përdorën artilerinë e rëndë për ti “qetësuar shqiptarët”.11 Në qytetet: Veles, Prilep dhe Kërçovë, deri në fillim të vitit 1916 janë vra mbi 2.000 vetë, në mesin e tyre gra dhe fëmijë.12 Shumica nga këta i takonin përkatësisë jo sllave, pra shqiptarëve, turqve dhe myslimanëve. V.XH.


Kryetari Vilson kërkon krijimin e shteteve etnike Ballkan 

  8 janar 1918, Kryetari i shteteve Bashkuara Amerikës Vudro Vilsoni, foli para Kongresit Amerikan, për qëllimin e luftës shteteve Bashkuara Amerikës, janë njohura si “14 pikat e Vilsonit.13 këto 14 pikat e Kryetarit Amerikës, me rëndësi madhe diplomatike për çështjen shqiptare është pika e XI-, ku thuhet: marrëdhëniet mes disa shteteve  Ballkanit, duhet rregulluar bazë marrëveshjeve miqësore mbështetura vijën historike përkatësisë nacionale.14 
 Kjo deklaratë e diplomacisë amerikane dhe Kryetarit të sajë i shtonte gjasat për zgjedhjen e çështjes shqiptare për bashkimin e trojeve etnike, në një shtet të përbashkët. Më vonë në Konferencën e Paqes, që do të mbahet në Paris, këto pika të kryetarit të SHBA, nuk u përfillën nga shtetet e Antantës dhe u zhdukën fare.15  
Me 14 pikat proklamuara nga Kryetari Vilson, nuk ishte e kënaqur politika shovene serbe, pasi prekeshin aspiratat e tyre territoriale Shqipëri. Pasi ato pika Kryetarit Vilson, nuk flitej fare për bashkimin e Serbisë dhe popujve tjerë serbsiç mundohej propaganda serbe ti trajtoj shqiptarët jetonin Kosovë dhe Maqedoni e sotme. Nikolla Pashiqi me një nervozizëm tepruar”  17 janar u dërgoi notë shteteve Antantës, Francës dhe Anglisë. Se politika Amerikane krye me kryetarin e saj, “nuk lufton hegjemonizmin Austro-hungarez, por ai bën koncentrimin e tyre. Kundër bashkimit popujve sllavë”.16 
 Nikolla Pashiqi u “ankuate fuqitë e Antantës se Shtetet e Bashkuara Amerikës, nuk ishin fare nënshkrues marrëveshjes fshehtë Londrës, ndërsa tani fuqishëm veprojnë shtimin e krizës evropiane. anën tjetër Nikolla Pashiqi pa ndërprerë i jepteinstruksioneambasadorit vet Lubomir Mihajlloviç, Uashington, se si veprojë për evoluimin e “simpatisëserbe Kongrsin Amerikan, për ndryshimin e politikës amerikane ndaj çështjes serbe. Këto rrethana politike shkonin disfavor Serbisë, ndryshuan mars vitit 1918,  kur diplomacia Austro-Hungareze, e hodhi poshtë marrëveshjen (Samats-Menzdorf) Zvicër.17 
Në fillim të muajt mars erdhi te një marrëveshje e re në mes  të dy perandorëve të Gjermanisë dhe Austro-Hungarisë, ku e përforcuan edhe më shumë aleancën e tyre. Më 21 mars filloi ofensiva e re kundër Rusisë.  
Fuqitë e Antantës e kishin të qartë se duhet ndërprerë marrëveshjen politike me Austro-Hungarinë dhe duhet marrë masa për asgjësimin e saj të plotë. Pas mosmarrëveshjes politike doli diplomacia angleze me një proklamatë ku vente në pah mbrojtjen e të “drejtave nacionale” të popullit sllavë, që ishin në kuadër të shtetit austro-hungarez dhe përkrahja e kërkesave “nacionale” të popujve të shtypur. Në fillim të prillit edhe diplomacia franceze dhe italiane përkrahën politikën e drejtë të popujve të shtypur. Por nuk garantonin mëvetësinë politike.18 
  
Deklarata e Nikolla Pashiqit Selanik -
 fare nuk i përmend shqiptarët 

anën tjetër Nikolla Pashiqi dhe qeveria serbe doli para parlamentit serb mbajtur Selanik, shkurt vitit 1918, me program jugosllav përqëllimin” e luftës formë rezolute, “ne nuk kërkojmë vende huaja”, ne kërkojmë vetëm tonën, kërkojmë ndërpritet robëria e popujve. “Ne kërkojmë barazi për popujt e vegjël e mëdhenj.19 Ky diplomat serb kërkoi  bashkimin e italianëve me Italinë, rumunëve me Rumaninë dhe grekëve me Greqinë. Vetëm kështu do kishte paq Botë dhe përparim kah Bota e civilizuar. Si duket këtë deklaratë Nikolla Pashiqit i cilivajton emër drejtësisë dhe civilizimit mbarë Evropën. Fare nuk figuronin shqiptarët Ballkan, për këtë intrigant dhe armik   përbetuar Shqipërisë. V.Xh.) 
Situata politike vend poashtu ishte shumë e rëndë. këto rrethana kur Shqipëria sundohej nga pushtues ndryshëm si grek, italian, austriak, bullgarë, vështirë koordinoheshin punët një Shqipëri ndarë katër pjesë. Shqiptarët assesi nuk mund ti koordinonin kërkesat për një Shqipëri pavarur etnike.


Komiteti i Kosovës në luftë për çlirim e bashkim kombëtar 

Lëvizja Nacionaliste Kombëtare pas vitit 1915, vepronte kushte vështira posaçërisht pas rrënjës një pjese vendit tonë nën sundimin e egër bullgarë. Hasan Prishtina tani i vetmuar vepronte kah Mitrovica, Bajram Curri ndodhej Krasniqe, pastaj u vendosë Shkodër, deri kah viti 1918, kur austriakët për qëllime veta politike e dërguan Vjenë.20 Lëvizja tani ishte edhe pa Isë Boletinin, cilin pas shpine pusi e vranë agjentura serbo-malazeze. Poashtu edhe pa Mehmet pashë Tetovën, i cili kishte dhënë një kontribut çmueshëm formimin çetave vullnetare pranë Shkodrës për çlirimin e Kosovës.21 Ky pas burgosjes nga ana e malazezëve, ishte i sëmurë dhe u kthye Gjakovë. Poashtu edhe Dervish Hima për interesa politike mbahej i arratisur Vjenë me pagesë prej 609 franga rrogë mujore.22 këto çaste kritike për Shqipërinë dhe popullin e saj, ka vepruar pa ndërprerë vetëmKomiteti i Kosovës”.23 
 Ky Komitet vitin 1915 me Hoxhë Kadriun, kërkonte ndihma nga konsulli Kral, për ndihmuar kryengritësit Kosovë, nën udhëheqjen e Hasan Prishtinës dhe Halim Derrallës, djali i Mehmet Derrallës nga Tetova.24  
 Komiteti i Kosovës ka vepruar pa ndërprerë lidhje me zgjedhjen e çështjes Kosovës.25 mes tjerëve interesuar për problemin e Kosovës dhe çlirimin e saj nga sunduesit serbo-bullgarë  ishin: Hasan Prishtina, Hoxhë Kadriu, Rexhep Mitrovica, Mehmet Derralla, Halim Gostivari, e tjerë. Halim Gostivari-Derralla, vtin 1915, kërkoi nga konsulli Kral 50.000 korona për ta udhëhequr luftën Kosovë vend Hasan Prishtinës. Por, diplomati austriak një gjë tillë nuk e pranoi pasi e njihte mirë Hasan Prishtinën për reputacionin kishte dhe aftësitë e tij organizative, strategjiko-luftarake.26  
vitin 1917 Komiteti i Kosovës vepronte me madhe përgatitjen e kryengritjes kundër sunduesve bullgarë, shihet nga korospodencat mbante tërë qytetet e Kosovës.27 këto çaste vështira kur populli shqiptar ndodhej rrezik copëtimit serishëm nga shtetet Ballkanike, Fan Noli, ndodhej Amerikë dhe gjatë lutës Parë Botërore vetëm një herë e vizitoi Shqipërinë dhe fare nuk donte bashkëpunojë me Hasan Prishtinën dhe disa tjerë.28 anën tjetër edhe Hasan Prishtna, nuk pranonte veprimin politik Nolit, siç e quante ai “diplomacinë e butë tij lidhje me çështjen e Kosovës29 


 Memorandumi dërguar Kryetarit të ShBA 
Për njohjen e Shqipërisë Etnike 

Veprimi politik i udhëheqësve mbrojtjes Kombëtare Komitetit Kosovës”, ka qenë tejet largpamës lidhje me çështjen e Kosovës. një memorandum dërguar kryetarit Amerikës, Villsonit, 20 nëntor 1918, kërkohet bashkimi i tokave pushtuara nga viti 1912-1918, nga Shkupi, Kumanova Presheva, Tetova, Gostivari, Gjilani, Prishtina, Mitrovica, Peja, Gjakova, Prizreni, Ferizaj, Kaçaniku, ku përqindja e popullsisë është mbi 92% shqiptare.30  
 Një pjesë tjetër e forcave shqiptare besonin qendrën e pansllavizmit në Moskë”. Posaçërisht pasRevolucionit Tetoritduke i besuar parullës sllave:”për një paq drejtë, pa aneksime dhe pa kontribucione”. Prandaj 14 pikat e Vilsonit, disa shqiptarë shkurtë pamës anonin kah Moska e quajtëndemagogji propagandistike. Shqiptarët këtë kohë e kishin kokën nga Moska dhe ishin bindur se pansllavizmi mund ta zgjedh çështjen shqiptare midis Ballkanit. Kjo miri u pa me mbarimin e luftës Dytë Botërore. (V.Xh).

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen