Donnerstag, 8. Januar 2015

Fran Tanushi - Pesë poezi


KU BJEN UDHA PËR NË LIRI

në thellësinë  e një nate të errët
ia prenë udhën
kur gjymtyrët  i ishin të çalë

i mbyllën rrugën
për të hapur  shtigje
shtati i mbushur  me plagë

në dendësinë e  territ të natës
kërkonte (dhe) yjet për ti pyetur
ku i bjen udha për në liri

agu (i vonuar) i ditës se re  
natën e gjatë e  treti
rruga  shëndrite nga dielli MUZGU I NJË NATE TË GJATË

mbi portën e madhe
të një  kullës së vjetër
shpëndkeqja krrokate
krra krra krra
                       
gjuajeni me gurë
(thanë plakat)
të liga ndjellë ajo

loti  i mrikës mbi  të vëllanë
gjinin nga agonia e zgjojë

djali e ngrehi  shtatin e këputur
prej  shtatë plagësh
por plaga e tradhtoj

duke e puthur të vëllanë në ballë
mrika e mallkoj vetën
qe (s)lindi djalë 
                            
grykëholla  jehojë zëshem
krushqit mbrapa  bajloz
ky vënd ska nuse për ty MULLISIT E MULLINJËVE TË ERËS

i rrokullisën  guret
thëmelet e mureve  të plasaritura
i  trandën

mullinjët e erës
ëndrra të trishta  bluanë

sy hapur i zuri  gjumi
nga nxirëja e gjakut
helm zvarranikesh

më dëshprim kërkojnë
shpëtimin e shpirtit të humbur

koha e mërzisë
në laboratore  të errëta
fantazisë i  vuri  karantinë

për ditën e zezë
që mos ardhtë kurrë

në kasafortë të mbërthyer  
thesari i shpirtit
i mbyllur mbeti


LIQEJT E SYVE TË SAJ

me sy i kam parë
si ulëshin   yjet
në liqejt e syve të saj
atë kalertësi të pafund

dhe  kam ëndrruar
të bëhem yll
me ëndje të notoj
në  ata liqej

magjepsur jam
në avullin e fushës  së blertë
me vesë mëngjesi
kur ata sy  i harkojnë

tani notoj qetë 
si fllad mbi fletë 
fërfellimë mbi lulishtë
në freskinë e muzgut të zhegut 


FUND NËNTORI

Secilin
njëzetetetë nëntor
festoj

përkulem para altarit
imagjinar  
për burrat shtetformues

Me njëzet e nëntë
ndrydh veten
shpirtin tim trazoj

Para hartës së leckosur
të (at)dheut
mallkoj tokë e qiell

Vitet  përpëliten
me  mundin e arnimit
të hartës se grimcuar

Kah mot ec kjo valle
mote e breza përpin
pa një cak pa një synim

Dheut të Atdheut
dëgjoj këngën e përmotshme
bashkë vitin tjetër...

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen