Montag, 3. Juli 2017

16 - vjetori i Radio „Zëri i Arbërit“, me suksese dhe probleme.

  • 16 vjet përpjekje për të qenë sa më afer dëgjuesve të vet, duke respektuar çdo herë kërkesat e tyre të arsyeshme. 
  • 16 vjet përpjekje për të sjellur emisione të reja dhe për ti realizuar ato si duhet.
  • 16 vjet përballje me prombleme të natyrave të ndryshme teknike dhe organizative.
  • 16 punë e mirë e themeluesit dhe kryeredaktorit z. Imri Trena; por ende pa portal zyrtar me vetmenagjim dhe me transmetim vetëm 24 kbps (22050 Hz).

Nga: Haxhi MUHAXHERI

Më 2 korrik 2017, Radio “Zëri I Arbërit” shënoj 16 vjetorin e veprimtarisë së vet. Themeluesi dhe kryeredaktori i kësaj radio Imri Trena, për 16 vjet  ka bërë përpjekje dhe punë të madhe e teper të lodhshme që kjo radio ta marr të mbaren. Për 16 vjet nuk ka reshtur së provuari për ta pasuruar skemen programore me emisione të reja, në mënyrë qe të kënaqte sa më shumë kërshërinë e dëgjuesve.

Kësisoj, gjatë këtyre viteve, kryeredaktori Imri Trena, bashkë me stafin; kanë arritur për ti shijuar frytet e punës së tyre. Skema programore është pasuruar bukur shumë me emisione të realizuara si duhet. Po përmendim vetem disa nga to. Emisioni për femijë “E dua atdheun”, “Kuizi I diturisë”, “Fjala artistike”, “Me yjet e lirisë”, “Programi I natës”, “Mikrofoni i dëshirave tuaja”, “Ftesë në studio”, “Me thesaret e odave shqiptare”, “Zëri i Çamërisë”; mandej emisioni kushtuar Luginës së Preshevës, emisioni kushtuar Iliridës dhe së fundmi edhe “Emisioni I mëngjesit”.

Kështu, falë sasisë së emisioneve dhe komunikimit miqsor e të sinqertë të stafit më dëgjuesit, kjo radio ka arritur të bëj për vete një numer goxha të konsiderueshem të atyre që e dëgjojnë. Por përkundër përpjekjeve dhe punës së madh që bënte stafi i udhëhequr nga Imri Trena, këtë radio e kanë përcjellur gjatë viteve shumë problem të natyrës teknike dhe organizative.

Për disa kohë, ata që dëshironin për ta dëgjuar ketë radio e kishin bukur vështirë për ta gjetur atë në internet. Edhe kur gjendej, nuk mund të dëgjohej për shkakun e vendosjes së playerve të vjeter dhe jofunksional.  Problem tjeter që paraqitej shpesh dhe që krijonte shqetsim për dëgjuesit ishte edhe dridhja, vibrimet, lëkundjet apo ndërprerjet e zërit të radios që vinin si pasojë e teknikës së vjeter. Jo pak problem sillte edhe mosfunksionimi si duhet i mikrofoneve dhe zhurmat që vinin si pasojë e mungesës së mjeteve adekuate për transmetim. Por ishte për keqardhje kur puna e madhe qe bëhej nga stafi, shkatrrohej nga tjeterkush. Shkatrrohej nga ai të cilit kryeredaktori ia kishte besuar krijimin dhe mirëmbajtjen e webfaqës zyrtare të radios. Pse dhe si ndodhte kjo?

Pikësepari, portali i Radio “Zëri i Arbërit” nuk është krijuar kurr ashtu si duhet. Ai nuk ekziston as sot. Krejt nga ç’kemi është një nënfaqe e portalit DENYCOMPUTERS  që na paraqitet si faqe e radios përms emrit (domain-it)  ZERIARBERIT.COM. Edhe në ketë nënfaqe, për shkak të playerit të vjeter, dëgjuesit për shumë kohë nuk kanë mundur ta dëgjojnë radion, sepse player nuk hapej nga të gjithë shfletuesit e internetit. Ishte e pakuptueshme se pse gjithë ky problem vinte vetem për dy minuta kohë që duheshin për ta ndërruar playerin dhe që nuk bëhej nga personi të cilit ia kishte besuar ketë punë stafi i radios. Po ashtu, shpesh ndoshte që eshe kjo nënfaqe që ishte, bllokohej dhe nuk hapej nga shfletuesit e internetit për shkakun se administratori përdorte motor të palejueshem për të përfituar nga klikimet dhe për vjedhjen e të dhënave nga vizitoret. Kjo e dëmtonte tejmase punën e stafit dhe vet radion, por pa u kuptuar nga themeluesi, sepse edhe vet ai e pranon se nuk merr vesh nga puna që ia ka besuar tjeterkujt.

Pamëdyshje, Imri Trena dhe stafi i Radio „Zëri i Arbërit” kanë bërë punë të shkelqyeshme për sa i përket skemës progrmore, por edhe sot e kësaj dite nuk e kanë berë atë më parësoren që duhet ta kishin berë fillimisht, krijimin serioz të portalit zyrtar të Radio „Zëri i Arbërit“ dhe marrjen e administrimit të atij portali në duart e veta. Kjo është edhe arsyeja se Radio „Zëri i Arbërit“ mund të përballet në të ardhmen me probleme edhe shumë me të mëdhaja. Uroj që kjo mos të ndodh! Uroj që themeluesi Imri Trena, para së gjithash të merret me zgjedhjen e këtij problem një herë e mirë, në mënyrë që të mos lejohet sërish dëmtimi i punës së mire që ka berë vazhdon të bëj kryeredaktori dhe stafi i kësaj radio!

Së këndejmi, Radio "Zëri i Arbërit" është e vetmja radio e internetit që sot forcën apo kualitetin e transmetimit e ka vetëm 24 kbps (22050 Hz), kurse në anën tjeter radiot e sapokrijuara transmetojnë më 48, 64, 80 apo 128 e më shumë kbps (44100Hz). Edhe për ketë, nuk është përgjegjës themeluesi, por administruesi që i është besuar përkujdesja.

Përndryshe, prap duhet ta përserisim se për sa i përket punës që ka berë për këto vite ekipi i kësaj radio i udhëhequr nga z. Imri Trena, është për tu lakmuar. Ndaj gjithësesi e meritojnë që tu thuhet: JU LUMT dhe suksese të reja!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen