Donnerstag, 18. Februar 2016

Mimoza Rexhvelaj - Cikël poetik

Ka lindur në Fier më 21.01.1981 dhe është rritur mes Durrësit dhe Malësisë së Madhe. Ka studiuar për Gjuhë-Letërsi, me profesion mësuese. Diplomuar per Gjuhë-letërsin dhe Mastër ne Universitetin e Shkodrës për "Etnokulturë"; vazhdon në vitin e tretë të Fakultetit të Drejtësisë. Është autore e tre librave me poezi dhe një studimi letrarë përkatësisht: "Dashuri ti je mëkati im", "Fshima lotin", "Jepi fjalës kohë", autore e studimit "Vështrim mbi poezinë e Diasporës". Në vitet e fundit ka botuar herëpashere në shtypin letrar të kohës dhe është përfshirë në disa antologji poetike si në atë me titull "Korsi i hapur" 1,2,3 - botim i Pegas-it, "100 poetë për dashurinë", "Struga 2012". Antrologji " Sabbat" , si edhe tek "Fluturim Pulëbardhash " ku u vlersua me mirënjohje . Vlersuar ndër vite me cmimet : " Penda e Artë e Migjenit' , " Ibrahim Rugova " në Istog, "Mirënjohje" Takimi i Poeteshave , "Mirënjohje' Takimet letrare në Ulqin , titulli " Poete e talentuar" nga revista "Fjala" , "Poete e psikologjisë dhe përformamcës poetike " Pegas Albania .NJË GOTË DASHURIE

 Myshqet veshën lëkurën memece,
Të pemëve vjeshtuke ...
 Dielli nuk dëpërton në palcën
 E etur për jetë
 Në tokë shterpuqe
 Ku thuren legjenda mitike .

 Apokalips ndjenjash
Të mbytura me aromen "Stinë Marrie"
 Diku një kangë e mekun ,
Shkëmbore ,
Tundet në djep Zani ,
 shpon malin Heshturazi ...
 E shkel mbi puthje të shqyera.

 Struken parazitët shkurresh
 Lumenj fjalësh mërmërisin gjethet...
 A thua se mali qënkëshka dehur me një gotë dashurie ?!
 Në sytë e engjëllit
Thyhen të gjitha mitet e kohës
 Buzët celin trëndafila ... ODISEJADA

Duart vendos mbi pllakat homerike,
Të zbritura nga lart, urdhëresat pa urdhër,
 njeriun e lëshuar si pré në arenën e luanëve,
 në arenën e shumë zotave .

 Është jeta . Odisejada ime .
Duhet t'i bindem.
Nuk pres shumë nga zhurma e dallgës që përplaset mbi rërë,
As nga pulëbardha që lajmëron tokë,
 e as nga lajmi i fundit i gjetur në shishe dy mijë vjet më vonë...

 Tani lëri retët të vazhdojnë rrugëtimin qiejsh,
ngrij velat e tua në direk.
 Mbushe me ajër kraharorin dhe ec, ec,ec ...
Vetëm ec ... S'duhet ta dëgjosh thirrjen e sirenave ...
Lëre pas krahëve, mos i ndaj sytë nga lind dielli mbi kreshtë.

Nganjëherë
 Nganjëherë jeta ngec pas teje
 Si ferra, pas flokëve
Dhe nuk të shqitet.HYRE ATJE KU S’DUHEJ

 Nuk e di se si
 Dhe as se pse
 Ajo të ngre kurthe,
 Kurthe asgjëje.
 Muskujt pasivë të trupit
 Papritur, gjallërohen
 Duke zbuluar një tjetër ego,
 Një ngjyrë të verdhë
 Që stina e ngrohtë e mban latente.

Muskujt e qafës tendosen,
 Këtë herë jo për të mbajtur peshë,
 Por,për të parë qartë.
Prespektiva është një iluzion,
Ajo pemë e zvogëluar dhjetëra herë,
Është një iluzion , po kështu rruga, mulliri,
 një konstelacion botësh që presin të zbulohen ...
I tillë është edhe gishti që i tregon .

 Frika të pushton,fundi i egëzistencës.
 Me një kërcitje dhëmbësh zgjohesh.
 Dielli rezaton mbi fytyrën e zhubrosur si mësalla pas feste.
Por, neser do të kthehet sërish në vend.

 Jeta vazhdon në lojen e saj Ditë-natë,
 natë-ditë, me dublime të njëpasnjëshme,
 të rregullta mbi parket duke na përgatitur për momentin e gjuajtjes,
nëse ai moment vjen ndonjëherë ....

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen