Sonntag, 25. Dezember 2016

Nehat Jahiu - Vjedhje me kartën e patriotizmit

Tani më jemi mësuar të dëgjojmë dhe shohim një fenomen të përsëritur me vite të tëra. Çdo herë kur është formuar ndonjë subjekt politikë shqiptar  nga liderët dhe bashkëpunëtorët e tyre për të arritur suksese dhe për tu ngritur në piedestal ose në erarhi në subjektet e tyre politike gjithnjë është luajtur në kartën e patriotizmit, sepse vetëm në këtë mënyrë kanë mundur  të arrijnë ta përfitojnë simpatinë dhe përkrhjen e popullit. Gjithnjë janë paraqitur para popullit me diskutime shumë pompoze duke rrahur gjoks se çdo gjë do të bëjnë vetëm për atdhetarizëm . Kjo ka qenë retorika me të cilën e kanë përvetësuar masën e gjërë popullore për ti përkrahur, sepse populli shqiptarë gjithnjë ka qenë i shtypur nga të tjerët dhe dëshira e këtij populli ka qenë për të flijuar çdo gjë tjetër vetëm e vetëm për të fituar të drejtat e tyre të cilat ju kanë munguar në trojet e tyre ku kanë jetuar, sepse nga të gjitha pushtetetë shqiptarëve iu janë mohuar të drejtat e tyre kombëtare, kështu që çështja më kryesore e shqiptarve ka qenë dhe akoma është që ti fitojnë të gjitha të drejtat e tyre kombëtare aty ku jetojnë. Numri i madh është i shqiptarëve ndër shekuj i cili për këto të drjta  të tyre janë maltretuar, torturuar, arrestuar, burgosur dhe vuajtur me dënime nëpër  të parapara kazamate të ndryshme vetëm e vetëm të fitojnë të drejtat e tyre kombëtare dhe për ta parë popullin e tyre njëherë e përgjithmonë të lirë Një numër i madh nuk kursyen kur gjakun dhe jetën e tyre edhe për të flijuar vetëm e vetëm që populli i tyre ta gëzoj lirinë në trojet e tyre. Në këtë rast do të ndalem ti them disa fjalë për këtë kohë të ashtuquajtur të pluralizmit dhe demokracisë në thonjëza. Këtu në Maqedoni. Që në fillim të paraqitjeve në skenën politeke në këtë kohë të ashtuquajtur të pluralizmit ose demokracisë shumë individ dhe grupe u turrën për të formuar parti politike dhe duke dalur në skenë  para popullit me një efori të madhe të folklorit patriotik duke e ditur mirë e mirë se si rrah pulsi i popullit shqiptarë me një mungesë të lirisë në trojet e tyre dhe duke vuajtur ndër shekuj .Këta mjeshtër të politikës ditën që në ditët e para të prekin gjendjet e tyre shpirtrore dhe kështu e dinin mirëfilli se vetëm në këtë mënyrë mund ta përvetsojnë popullin për ti përkrahur dhe për të ua marrë votat për të marrë postet e tyre qoftë në qeveri, parlament e gjetiu. Kjo ishte karta në të cilën me vite të tëra e luajtën të gjithë liderët dhe bashkëpunëtorët  e tyre të  partive politike ketu në Maqedoni, kështuqë alternativë tjetër nuk shihnin pos të ngriten në funksione për të marrë pozicione të larta mund ta arrinin vetëm në luajtjen kartës së patriotizmit të rrejshëm të tyre në letër e aspak në vepër. E gjithë kjo bëhej dhe akoma bëhet vetëm e vetëm për çështje personale, ndërsa populli i cili sakrifikon mbetet aty në atë vend pa lëvizur asgjë nga premntuesit e tyre. Ajo që ishte dhe mbeti shumë interesante që në kohën e fundit një numër i madh i popullatës ka filluar të vetëdisohet duke e kuptuar mirëfilli se patriotizmi i tyre kishte qenë vetëm e vetëm për çështjet e tyre personale dhe familjare për tu pasuruar dhe pasur privilegje vetëm për interesat e tyre personale dhe familjet e tyre dhe duke harruar popullin e mjerë i cili sa mundet iu duartrokitë gjatë zgjedhjeve duke menduar se ato do të ua zgjidhin drejtat e tyre kombëtare duke mos e kuptuar aspak se ata gjithë këtë e bëjnë që të mbeten në pushtet derisa të jenë gjall dhe duke bërë gara mes vete se kush të pasurohet më shumë dhe duke mos iu intresuar fare per popullin për asgjë. Ajo që është  më intersante disa nga këta individ të erarhive kur kanë parë se po i humbin ose i humbën postet e tyre në partinë në të cilën ishin dhe kishin fituar aq shumë duke e shfrytzuar djersën e popullit largoheshin dhe kërkonin m e të gjitha mundësitë përsëri që të vijnë  tek grazhdi i posteve, kështu që si alternativë të tyre shihnin dhe edhe sot  shohin me krijimin e  ndonjë subjekti të ri partiak ose  të kalojnë nga një parti në tjetrën vetëm e vetëm ta fusin turirin e tyre në koritë të tagjisë ku ishin mësuar ta kenë me vite të tëra. Për ta arsyetur veten këta vepronin ose veprojnë në mënyrë perfide kinse jaqnë larguar ose largohen nga njëra parti në tjetrën, sepse aty ku këta me vite kishin kullotur nuk e paskën zgjidhur çështjen kombëtare dhe nuk qenkën interesuar fare për popull dh mu për këtë arsye kanë zgjedhur opsionin tjetër për të formuar subjekt të ri politik ose për të kaluar në një subjekt tjetër për ta zgjehur çështjen  kombëtare. Gjithnjë këtë e bëjnë duke harruar se këta  këta janë të njejtitit karrierista dhe hajdutë të pangopur dhe sahanlëpirësa që nuk mund të mbijetojnë nëse mbeten pa poste dhe privilegje të cilat i kanë shijuar më parë dhe me këta njerëz nuk ndryshohet asgjë për popull, por vetëm e vetëm që këta duan të rrisin pasurinë e tyre personale, familjare dhe... , duke i kënaqur epshet e tyre pa të cilat nuk mund të jetojnë, sepse vetëm këtë jetë e duan dhe nëse do ju mungojnë të mirat që i kanë shijuar në pushtet ata do të vdesin para kohe. Ajo që është shumë naive që të njejtit të cilët deri dje po në të njejtin subjekt politik ku kanë vepruar aq shumë janë pasuruar duke ua mundësuar lidewri i tyre për të pasur aq privilegje në pushtet dhe për të arritur pasuri marramendse të cilët para se të  futeshin në pozicione nuk kishin bukë me ngrërë dhe as brekë nuk kishin, mu të tillët sot kur largohen nga këtë subjekte që i pasuruan  sa me mund i shajnë dhe hudhin gurë e drunj kinse ne nuk mund të bënim asgjë për çështjen kombëtare dhe për popull se ishim të panguar. Unë tani këtyre do ju pasrashtroja pyetje. Po nëse këta ju paskën penguar juve për të realizuar çështjet kombëtare dhe ato popullit tuaj, atëherë pse nuk u penguat për të vjedhur aq shumë dhe nuk ju pengoi askush këtë ta bënit?... Ku ishte morali juaj i pastër që të vepronit për çështjen kombëtare dhe për popull.  Sado që duani të hedhni gurin dhe të fshehni dorën kotë e keni, ju disa hajna të cilët e patët rastin që ua dha populli me verdiktin e tyre që tregoni veten se ju gjithççka do të kontriboni për, kom, atdhe e populli ishte vetëm një demagogji e jua dhe sado që doni ti fshehni hajnit e juaja kotë e keni, sepse populli ka sy për të parë se sa punuar për komb, fe e atdhe dhe sa ponuat duke vjedhur djersën e popullit për të krijuar pasuri marramendëse dhe prej një bztghëcullaku arritë që sot të krijoni qa shumë pasuri për ju, fëmijët, nipat e stërnipat tuaj. E tani , o të paftyrë mos vallë doni që me sharjen ose largimin nga ata që ua dhabnë mundësitë për të keqpërdorur djersën e popullit ti shani. Jo, jo nuk ka nevoj ti shani askend, por shane veten, o  të paciptë, dzftyrësh, hajna, korruptues një në emër të atdhetarizmit vodhët djerën e popullit, shkelët mbi gjakum e bijave dhe bijëve më të dashur të këtij populli e që ju me vite të tëra u thirrët në emrin e tyre për ti marrë votat e popullit, por në fund të gjithëve juve që u pasuruat në këtë mënyrë Zoti ju mallkoftë , o hajna dhe të pabesë që me vite luajtët në kartën e patriotizmit duke e vjedhur popullin e mjerë dhe duke shkelur mbi gjak e eshtra të të gjitha atyre që flijuan për komb, atdhe e liri!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen