Freitag, 15. April 2016

Buqetë poetike nga Sylë Bajrami

Sylë Bajrami


E KAM DASHTE NE ÇDO STINE

Duke e prite zambakun te qele,
Vrau rrufeja e dege e lisit ra.

Ne kete stine qe shume e pritem,
As ere e as hije, nuk ka.

Bashkë me degën ra 
Një pike loti mbi gurë.

As trolli, për rreth, nuk mbeti
Ai qe e kishim dikur.

E kam njohur ne çdo stine.
Edhe me erën e luleve ,
me grunaja,
me rrush.

Edhe, atëherë, kur mërdhinë.

E deshta kur e mbulonte bora
Edhe kur stina e veshte me bar.

Sot, pike e lotit ra mbi te
Me vret kur e shoh te ndare.
KOSHARJA E KRENARISE

Kerset pushka ne Koshare
si me u shemb orteku,
ne ball te luftes komandanti
trimi Sali Ceku.

Sali Ceku paska thene
pasha Diell e pasha Hene,
pasha Shqipen ne Flamur
nuk e le pa i hjeke keta gure.

S'duroj gure ne troje te mija
amanet e kam nga te paret,
s'duroj ndarje as s'duroj mure
s'duroj gure qe i ndajne shqiptaret.

Bini djeme, mbas meje
armikut ne llogore, 
keta gure qe na i vune per ndarje
t'ua bejme gure per vorre.

Kerset pushka ne koshare 
si me u shemb orteku,
ne balle te luftes komandanti
trimi Sal Ceku.

Nje plumb i mallkuar
e ka marr ne ball,
bini djem dushmanit
nuk vdes une jam gjalle.

Ka dal Zana e Malit
tek koka i qendron,
I merr, nje grusht rreze Diellit,
ballin ia rrezon.

I merr, nje gjethe Lisit, 
plagen ia mbulon,
E merr, nje grusht dhe Kosove,
te buzet ia ofron.

Nga gjoksi i trimit 
e merr nje grusht trimeri,
qe t'a hedhe permbi Kosove
si fare pere liri.

Amanet Kosoven 
deri ne clirim,
ishte fjala e fundit 
e Komandantit Trim.

Kerset pushka ne Koshare
si me u shemb orteku,
ne ball te luftes ra deshmor
Komandant Sali Ceku.PER PAK NGROHTESI

Djege kujtimin , netëve pa gjumë
Për pranverën qe sosi ne verën e thate,
Për lotët e mallit me duhet një lum
Për mëkatin,ne dalldisje , kërkoj një urate.

Ne pluhurin e fjalëve ,qe blerojnë çdo stine
si kambane kumti bien e nuk ndalen, 
Sikur prej betejash vjen ti e plagosur 
E lumit te lotëve me shume i ngrite valën.

Bëhem një me natën te shoh atë qe dua 
Ti derdhesh kujtimeve sikur rreze hane,
Zgjate dorën ,hape sytë, mashtrohem ne enderr
Mbi balle ndjeje ngrohtësinë e një dore nane.

NE PERTHEKIM KOHE

Një flete kalendari bie
E, hija e kësaj dite, mbetet
si nje ogur i keq.

Ne theqafje zgërdhihen
Fare e mbjellur për engjuj
Por mbinë, e u rriten, si dreq.

Ne perthekim kohe
Përbrenda asgjë e vlere.

Kundërmim fjalësh
Pazare deri ne kocka
Për plote te pafytyre.

Shume ,tepër shume 
- te pa nder.

Ikjen e marrin me gaz;
Te nesërmes te gjithe i lepihen .

Katër pasqyre, te reja, për rreth
Bejne tualetin, e ri, dhe krihen.


NE FUSHE TE PAJTIMIT

Ne Fushe te Pajtimit ka dale Zana,
nise me e lute te Madhin Zot .
Pse Prishtina e Tirana ,
s’po me ndihmojne me i ndale keta lote.

Njeqinde vjete na ndane me gure,
njeqinde vjete me dy flamure!
Njeqinde vjete s’jan pa me sy ,
njeqinde vjet ndarja i ka thy.

Sot kur guret i ka hjeke gjaku,
sot kur shkau s’na rrin tek pragu
Sot kur qyqeja s’knon per ne ,
pse s’po e bejme bashke kete Atdhe.

Kush po don me ba prap ndarje ,
kush ne mes nesh prap po fute sharje
A eshte grek ai, a eshte shka ,
guret e ndarjes qe don me i pa.

A ka gjak a vnere nder deje ,
mallkue qofte ne njeqinde brezni!
Ai qe luftes po i ban hile,
per nje Komb, per nje Shqipni

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen